#woneninmeijel

“Je eigen droomhuis bouwen; een heerlijk gevoel!”

Alleen nog maar genieten

Piet en Mien de Bruin, beiden 70 jaar, genieten met volle teugen van hun pensioen. In mei werd hun huis in Startebos opgeleverd dat ze zelf lieten bouwen.

Precies zoals ze het hebben wilden én helemaal kleinkindvriendelijk. Behalve de tuin hoeft er niets meer te gebeuren. Alle tijd om lekker te wandelen en te fietsen dus.

"Lekker de natuur in. Als je daarvan houdt, kun je niet mooier wonen."

Interview De Bruin Meijel

Piet de Bruin is verknocht aan de Peel. Zijn band met de omgeving gaat ver terug, dat blijkt wel uit het linie-ijzer, naast de tuindeur. De korte schop behoorde ooit toe aan zijn vader, die turfsteker was. Een zwaar leven, zegt Piet. Tegenwoordig is het in de Peel een stuk aangenamer toeven, zeker voor het gepensioneerde stel. “Alles mag, niets moet. En als je dan ook nog eens je droomhuis kunt bouwen, dat is een heerlijk gevoel!”

“Startebos is een ideale locatie voor een natuurliefhebber als ik”, zegt Piet. “Je loopt hier zo het bos in. Je kunt heerlijk wandelen langs de kanalen, door de Mariapeel en natuurlijk de Grote Peel, waar ik heel graag kom. Ik hou van fotograferen in de natuur: landschappen, vlinders, libellen. Dat vind ik geweldig mooi.”

Hotel Oranje

Al vijftig jaar woont Piet in Meijel, sinds hij trouwde met Mien. Oorspronkelijk komt hij uit Ospel. Inmiddels kent hij in het dorp ‘ontzettend veel mensen’. Niet zo gek, want Piet was jarenlang de eigenaar van Hotel Oranje, midden in het dorp. Hoewel hij het grootste deel van zijn werkzame leven doorbracht in de frikadellenfabriek van Beckers. “In mijn vrije tijd hielp ik in het hotel als ober. Op een gegeven moment wilde de eigenaresse ermee ophouden. Mijn zoon zei: waarom neem je het niet over? Ik was 52, en ik dacht: waarom niet? Samen met mijn zoon, zijn vrouw en mijn schoonzoon heb ik tot 2011 het hotel gerund. Een mooie tijd. Nu ben ik met pensioen, de kinderen zetten het voort. Als ik ‘s avonds zin heb in een pilsje loop ik er nog wel eens heen. Heel gezellig, ik ken iedereen daar. De mensen in Meijel zijn heel gemoedelijk.”

Gelijkvloers wonen

Met de kinderen ruimschoots de deur uit, werd het vorige huis van Piet en Mien te groot. ”Het moest bovendien nodig geïsoleerd worden. We konden het goed verkopen, dus we dachten: we doen het! We wilden graag gelijkvloers wonen, maar een bestaande woning die aan onze wensen voldeed, konden we niet vinden. Dus we besloten zelf te bouwen. Een goede keus, want het is precies zo geworden als we wilden. Een mooie bouwstijl, veel lichtinval en de slaapkamer is op de begane grond met de badkamer ernaast. Boven is nog een grote slaapkamer voor als de kleinkinderen blijven logeren. Daar hebben we ook alle aansluitingen laten aanbrengen om ooit nog eens een tweede badkamer te realiseren. Verder hoeft er aan dit huis niks meer te gebeuren. Dat is zo fijn aan nieuwbouw. Je hoeft er alleen maar van te genieten.”

Vers geplant

Alleen in de tuin is Piet nog volop aan het werk. “Die richt ik helemaal zelf in”, zegt hij. “Ik ben graag buiten bezig.” De nog prille beukenhaag is vers geplant en de tegelpaden en het terras heeft hij zelf gelegd met zijn zoon. Op de nu nog kale aarde komen graszoden. Want zie met negen kleinkinderen maar eens te voorkomen dat er over een pas ingezaaid gazon gelopen wordt. Bij het schuurtje komt nog een stroomaansluiting voor de elektrische fietsen. “Daarmee trekken we er regelmatig op uit. Lekker de natuur in. Als je daarvan houdt, kun je niet mooier wonen.”