#woneninmeijel

“In Meijel hebben ze zoiets van: kom d’r maar bij.”

‘Als bij ons de knop omgaat, kan het snel gaan’

Bas (33) en Rian (30) Peeten zijn nog maar net klaar met de verbouwing van hun huis of ze gaan alweer beginnen met het volgende project: de bouw van een nieuwe woning in Startebos.

Bas gaat het helemaal zelf doen, samen met zijn schoonvader. Hij kan niet wachten om aan de slag te gaan.

Interview fam. Peeten Meijel

“Ik heb er zin in!”, zegt Bas over de bouwplannen. “Ik heb veel tijd besteed om alles uit te zoeken, het zit allemaal in mijn hoofd. Nu wil ik aan de slag, resultaat zien.” Bas is installateur van beroep en gaat het bouwproject aan samen met zijn schoonvader die metselaar is. In september gaan ze beginnen. Het gezin neemt dan zijn intrek in een woonunit op de bouwplaats. “Dan zie ik mijn vrouw en kinderen ook nog eens”, verklaart Bas. Best spannend, vindt Rian. Met 90 vierkante meter is het tijdelijke onderkomen zeker niet krap, “Dus dat komt wel goed.”

Thuis in Meijel

Rian groeide op in Neerkant, maar voelt zich inmiddels helemaal thuis in Meijel. Bij de keuze om zich er negen jaar geleden met Bas te settelen, speelden ook financiële redenen een rol. “De huizenprijzen liggen hier toch wel een stukje lager. Maar ook los daarvan ben ik blij dat we in Meijel zijn gaan wonen. Sinds drie jaar speel ik hier ook volleybal bij Peelpush. Als je mee wil doen, hebben de mensen in Meijel wel zoiets van: kom d’r maar bij.”

De aanstaande verhuizing zat eigenlijk helemaal niet in de planning, blikt Bas terug. “We hebben de laatste jaren veel geklust in huis. Maar toevallig raakten we geïnteresseerd in een huis dat te koop stond. Mijn schoonvader zei: voor dat geld kunnen we het zelf bouwen. Dat idee sloeg aan. En als bij ons eenmaal een knop omgaat, dan kan het hard gaan!”

Rian: “We gingen praten met de bank en er bleek meer mogelijk dan we dachten, het werd steeds positiever. Door de lage rente was het vrij gunstig om een hypotheek af te sluiten.”

“Zeg maar gerust ontzettend gunstig!”, verbetert Bas. “Het verschil in maandlasten is minimaal, terwijl we wel veel meer ruimte en comfort zullen hebben. En ons oude huis hadden we snel verkocht. Het heeft niet eens echt te koop gestaan.”

Zo energiezuinig mogelijk

De architect verwerkte in het ontwerp alle woonwensen van Rian, Bas en hun dochters. Zoals een grotere tuin met een vrije achterom, een aparte wasruimte en een grote leefkeuken. “Dat is altijd al een droom geweest”, zegt Rian. Bas kijkt vooral uit naar de grote garage, om te ‘hobbyen’. Een warmtepomp gaat zorgen voor goedkope (vloer)verwarming en koeling in de zomer. “Ik vind het een uitdaging om ons huis zo energiezuinig mogelijk te maken.”

Dochters Meike (4) en Brit (2) hebben ook al zin in hun nieuwe huis, volgens Rian. “We proberen ze erbij te betrekken, maar ze zijn nog te jong om het echt te beseffen. In Startebos wonen in elk geval veel jonge gezinnen met kleine kinderen, dat missen we hier wel een beetje. We wonen straks ook dichter bij school, op loopafstand.” Papa zal wel wat minder tijd hebben vanaf september. “Het wordt zeker een drukke tijd. Maar Rian trapt af en toe wel op de rem hoor”, relativeert hij. “Ze zorgt dat we ook af en toe even tijd maken voor ons vieren.”